Verlichting Verlichting 2 Wagon verlichting

De verlichting

Algemeen:

Bij de verlichting is gekozen voor eenvoud zowel in elektronica als gebruiksgemak.

Om de verlichting te kunnen gebruiken op de rijspanning alsook op de 16V~ is gebruik gemaakt van een stroombron, met voldoende overschot om een zo flikkervrij mogelijke verlichting te bekomen.

De verlichting bestaat uit 4 high brilliance leds gemonteerd op een afbreekbare strip, die het dan weer mogelijk maakt om de leds met draadverbinding verder uit elkaar te plaatsen.

Indien men de verlichting ergens gebruikt, zoals wagon montage, en men heeft minder dan 4 leds nodig, dan kan het latje ingekort worden en dient ter afsluiting een soldeerbrug gemaakt te worden.

Wagon verlichting

Nu we toch beschikken over DCC hebben we hiervan gebruik gemaakt om enkele miniatuur printjes te maken die de verlichting in de wagons kan regelen.
Er zijn 2 functies mogelijk, aangaan zoals een TL lamp of zachtjes fade in/uit.

De module (2) is een dubbelzijdig printje SMD bestukt en is programeerbaar via een algemeen adres (broadcast).
Deze werkt op rijspanning en kan rechtstreeks een met weerstand beschermde LED aansturen of de eerder vermelde strips met stroombron. De schakeling werkt door de processor chip een grond te laten geven. Dit vereist wel dat er telkens 2 draden moeten worden doorgegeven.

Om dit te vermijden is er een solid state relais print gemaakt (1) die in "piggy back" verbonden kan worden met de module.
Het voordeel hierbij is een optische scheiding en de noodzaak om maar 1 draad (via koppellingen) door te geven.
Wel heeft iedere wagon een massadraad nodig, die op eenvoudige wijze aan de wielen kan worden aangebracht.